Přerušovaný půst je poslední roky docela trendy a podle mě právem. Myslím, že v životě k tématům tohohle typu dospějeme právě ve chvíli, kdy jsme na ně zralí. A tak se to stalo i mně. Pojem „přerušovaný půst“ znám už dlouho, ale až letos si mě našel v praxi. V tomhle článku se chci věnovat jeho benefitům, a především pak svému režimu a dojmům.
Přerušovaný půst je založený na dvou časových oknech. Na jednom, kdy nejíme, nepijeme alkohol ani slazené nápoje, a na druhém, kdy si naopak můžeme dopřát vše, co potřebujeme a na co máme chuť.
Asi nemusím zdůrazňovat, že je ideální, pokud jíme kvalitně, což znamená bez častého ládování se rafinovaným cukrem, polotovary, fast foody, nonstop lepkem apod. Zkrátka čím kvalitněji se stravujeme, tím rychlejší a výraznější efekt přerušovaného půstu. A o to více má smysl ho držet.
ZÁZRAK PRO JÁTRA I TRÁVENÍ
Obžerství, které je normou naší doby, nikdy v minulosti neexistovalo. Už dvorní lékař Karla IV. věděl, že kvalita je v jídelníčku důležitější než kvantita. Přitom nadváze i spoustě civilizačních chorob můžeme předejít – nebo se o tom alespoň pokusit. Přerušovaný půst je snadnou a dle řady vědeckých studií velmi účinnou cestou.
Tak například napomáhá předejít cukrovce, protože tělu dopřáváme dostatek odpočinku od tvorby inzulínu. Pokud slinivka jede takřka 24/7 kvůli třem hlavním jídlům a mezi nimi několika svačinkám, může dojít k tzv. inzulinové rezistenci, kdy se naše buňky unaví, zleniví a přestanou na inzulín reagovat. A to je začátek velkých zdravotních nepříjemností.
DALŠÍMI VÝHODAMI JE:
Trochu rozvedu práci těla s energií. Energie z toho, co sníme, se ukládá do jater ve formě glykogenů. Ty se spalují až za 10 až 12 hodin. Jestliže organismu takhle dlouhou nebo delší pauzu mezi jídly nedopřejeme, játra si jednak neodpočinou, a navíc se tělo nedostane k tukovým zásobám. Po uplynutí cca 12 hodin začne náš organismus produkovat tzv. ketolátky, které jsou stručně řečeno zdrojem kvalitnější energie, díky které jsme méně unavení.
NEJČASTĚJŠÍ PŮSTOVÉ REŽIMY
Co vidím jako velkou výhodu přerušovaného půstu a byl to jeden z důvodů, proč jsem se k němu rozhodla, je to, že ho lze držet dlouhodobě. Je možné jím permanentně podporovat zdraví, není to jen chvilkový detox nebo vyhecování se k celému dni / dnům nejedení, kdy si hlady okoušeme nehty a budeme se třást na zasloužený žvanec.
Navíc se nenásilným prodlužováním „hladového“ okna postupně v pohodě můžeš dostat na jedno jídlo denně i k celodennímu půstu, který jako ostřílený polopůstař pak už zvládneš bez problémů. A teď k těm režimům.
Pro začátek, nebo klidně napořád, si můžeš nastavit buď režim 12 na 12, nebo 14 (nejím) na 10 (jím). To se většinou doporučuje ženám, ale jsou i takové, které jedí jednou denně a vyhovuje jim to. Dále existují režimy 16 (nejím) na 8 (jím), nebo 18 (nejím) na 6 (jím). Tady důrazně doporučuju začít jakkoliv to cítíš a postupně si po půlhodinkách nebo hodinkách hladová okna prodlužovat až na režim, který ti bude plus mínus hodina vyhovovat.
JAK TO MÁM JÁ
Vzhledem k tomu, že se do přerušovaného půstu počítá noc, tak u mě režim 12 na 12 fungoval úplně přirozeně. Večerní zobání jsem se odnaučila, a tak se hodiny mezi večeří a snídaní nastřádaly. Podotýkám, že nejsem extrémista, plus nemám silnou vůli, takže když si chci večer opražit mandle nebo si udělat domácí máslový popcorn, prostě si to dám. Stejně tak skleničku vína. Standardně se ale snažím svému tělu dát večer, v noci a ráno pokoj očistu a regeneraci.
Protože okna 12 na 12 pro mě fungovala sama od sebe, rozhodla jsem se, že si to hladové prodloužím na 14 – 15 hodin. V mém případě to znamená večeři v 19:00 a místo snídaně brunch okolo 10:00 nebo 10:30. Okamžitě jsem si to zamilovala! Konečně mi po letech vynucování odpadla starost se snídaní. Nikdy jsem po probuzení na nic neměla chuť, a tak jsem často snědla cokoliv, co mi přišlo pod ruku, jen abych si snídani odbyla, a pak jsem litovala, že jsem neměla chuť a sílu si připravit něco kvalitnějšího.
CO JÍM
Aktuálně si po probuzení dám sklenici vody (obvykle s trochou citronu – ty kupuju chemicky neošetřené), připravím snídani pro rodinu a sama se pak věnuju ranní hygieně, úklidu po snídani a všemu potřebnému, než mi kolem 10. hod. vyhládne, dostanu chuť na něco konkrétního a s radostí si to připravím. Většinou to jsou buď vejce, nebo rychlé banánové lívance bez mouky s přírodním arašídovým máslem, anebo někdy jen smoothie… Je super, že si jídlo při přerušovaném půstu úplně jinak užiješ a vychutnáš. Vážíš si ho.
Následně si v časovém okně pro jídlo dávám oběd, odpoledne nějaké ovoce nebo smoothie ke svačině a večeři. Víc jídel nepotřebuju. Samozřejmě si občas něco zobnu – většinou třeba hořkou čokoládu nebo zmrzlinu, když je horko… Nijak zvlášť se neomezuju, ale zároveň jím rozumně, protože zdravý jídelníček je moji alfou a omegou už dlouho.
Toť vše. Dalo by se toho sepsat mnohem víc, ale každý článek musí jednou skončit a tenhle už je dlouhý dost, takže zase příště…